Software ontwikkelingapi koppeling software

Wil je weten wat een API is, wat je er mee kunt, wanneer je een API in kan zetten en welke vorm van een API het beste is voor jouw applicatie?

Application Programmable Interface

API is de afkorting van Application Programmable Interface. Het is een manier om een applicatie aan te sturen of om verschillende applicaties met elkaar te laten communiceren. Je kunt opdrachten uit laten voeren of gegevens op laten halen. Er zijn verschillende API’s die ieder voor verschillende doeleinden ingezet kunnen worden.

Hoe communiceren API's?

Om met elkaar te praten moet je elkaar kunnen begrijpen. Dit begint meestal met een set afspraken. Als mens noemen we dit een taal. Zo moet je voor API’s ook een taal afspreken zodat er gegevens uitgewisseld kunnen worden. Hiervoor zijn verschillende standaarden ontwikkeld zodat er enige vorm van uniformiteit is. Toch is iedere API verschillend. Hierdoor is het realiseren van koppelingen tussen systemen een arbeidsintensief proces.

Een API koppeling gaat in bijna alle gevallen over het internet en daardoor wordt het HTTP protocol gebruikt. Hier heeft iedereen wel eens van gehoord omdat die ook voor websites gebruikt worden.
Daarnaast gaat het nog om een taal die gesproken wordt voor de data overdracht. Zo zie eigenlijk 2 verschillende talen die veel gebruikt worden. Dit zijn XML en JSON. JSON is vooral de laatste jaren veel in opkomst omdat het alle mogelijkheden bevat die je nodig hebt voor een API. Ook is JSON een taal die weinig overhead heeft en zeer flexibel is. Bij XML heb je ook veel flexibiliteit maar de overhead is groot.
De laatste jaren is de REST API in opkomst bij moderne applicaties en deze is meestal volledig opgezet met JSON.

Waarvoor kan je een API inzetten?

Een API kan je inzetten als je data vrij wilt geven. Dat is de meest gebruikte vorm van een API. Echter zijn er ook API’s waardoor systemen met elkaar kunnen communiceren en kan je ook data toevoegen, aanpassen of verwijderen in plaats van alleen uitlezen.
Enkele voorbeelden van API’s zijn bijvoorbeeld een webshop systeem die de data ontsluit van de webshop. Op die manier kan iemand anders een dashboard maken van de webshop met de informatie uit de webshop. Denk hierbij aan bezoekersaantallen, conversiepercentages, aantal verkopen, omzet en nog meer.
Een anders voorbeeld is het ontsluiten van data om bijvoorbeeld online een afspraak in te plannen. Google agenda heeft namelijk een API waarmee je afspraken uit de agenda uit kan lezen en toe kan voegen. Zo kan je een programma maken waarmee iemand in jouw agenda kan kijken en vervolgens ook een afspraak in kan plannen. Op die manier hoef je niet met elkaar te bellen of te emailen en zo krijg je ook geen dubbele afspraken in je agenda.
Als laatste een voorbeeld voor een API in de zorg. Als er bij een zorgverlener, bijvoorbeeld een logopedist, een nieuwe klant zich aan wil melden dan zou je op de website een formulier kunnen plaatsen die de client in kan vullen en na het invullen komt die client dan meteen in het elektronisch patiënten dossier van de logopedist. Dit kan ook gerealiseerd worden met een API.

Hoe kan je middels een API verschillende koppelingen realiseren?

Als je gegevens hebt en je wilt je klanten toegang geven tot deze gegevens zodat ze er iets mee kunnen is het slim om dit aan te bieden in de vorm van een API. Zie een API als een soort excel bestand wat continue up-to-date is.

Als voorbeeld nemen we een energieleverancier. Deze bezitten heel veel data, vooral sinds de komst van de slimme meter. Zij kunnen namelijk dagelijks de slimme meter uitlezen en deze data kunnen ze bewaren en zelfs aanbieden via een API. Een slimme meter kan zelfs het verbruik meten per kwartier, uur, dag en maand. Hierdoor kan je analyseren wat je verbruik is en mogelijk besparingen realiseren.
Als energieleveranciers deze gegevens via een API aanbieden dan zou een softwarepartij hiervoor een app kunnen maken die deze informatie ophaalt en netjes in een grafiek laten zien.

Een andere mogelijkheid is om een voorraadsysteem te koppelen aan een webshop. Deze koppeling zou twee kanten op moeten werken om zo effectief mogelijk te zijn.
Als er een bestelling gedaan wordt dan zou er ook een wijziging in het voorraadsysteem moeten plaatsvinden. Als er producten bij gemaakt of bestelt zijn en in het voorraadsysteem toegevoegd zijn dan moeten deze wijzigingen ook naar de webshop doorgevoerd worden. Via een API, of in dit geval dan 2 API’s is dit te realiseren. Op deze manier voorkom je dubbel werkt bij het bijhouden van de voorraad wat veel problemen kan voorkomen. Tevens haalt het een stuk foutgevoeligheid en arbeidstijd weg als je het door een medewerker handmatig laat doen.

Heb je advies nodig of ben je op zoek naar een software partner die je kan helpen met een API? Misschien loopt jouw API niet goed, is hij langzaam of onnodig complex? Neem dan contact met ons op om te kijken hoe wij je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Plaats opmerking