Bij succesvolle online marketing campagnes worden heel vaak landingspagina’s ingezet.
Om een beter beeld te krijgen van wat een landingspagina is, hoe je zo’n pagina kunt maken, wat er precies op moet staan en wanneer je hem in kan zetten hebben we dit artikel geschreven.
Een landingspagina is een op zichzelf staande pagina die ontworpen en gemaakt wordt voor één specifiek doel. Het moet de bezoeker van je website aansporen om één bepaalde actie te ondernemen, een zogenaamde “call to action”.
Zo kan een landingspagina gemaakt worden om de bezoeker zover te krijgen dat hij:
- zich inschrijft voor een training;
- zijn naam en telefoonnummer invult om een bel afspraak te maken;
- een offerte aanvraag indient;
- een proefperiode aanvraagt;
- je product koopt;
- inschrijft voor je nieuwsbrief;
- je volgt op social media
Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Je kunt aan dit lijstje nog veel meer mogelijkheden toevoegen voor zo’n pagina.
Daarbij komt ook het moment wanneer je nou een landingspagina maakt en inzet en hoe je bezoekers erop terechtkomen.
De onderdelen van een landingspagina
Een landingspagina wordt opgebouwd door verschillende onderdelen met ieder hun eigen functie. Je moet als het ware je bezoekers verleiden om tot een actie over te gaan.
Houdt bij een landingspagina rekening met de volgende punten:
- Sterke call to action vanaf het begin van de pagina
- Focus op één bepaald doel
- Verwijder alle overbodige afleidingen van de pagina
- Zorg voor een duidelijk aanbod en de waarde die het heeft voor de bezoeker
- Zet de voordelen en features op een rij (focus op de voordelen voor de bezoeker)
- Stel jezelf of je bedrijf voor middels wat korte achtergrond informatie
- Zorg er voor dat klanten je vertrouwen door bijvoorbeeld testimonials
- Zorg dat je call to action op meerdere plaatsen op de pagina staan
Sterke call to action vanaf het begin van de pagina
Om het resultaat te krijgen die je voor ogen hebt voor een landingspagina is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het makkelijk is voor de bezoeker om datgene te doen wat je wilt dat hij of zij doet. Er zijn verschillende bezoekers die op verschillend moment op jouw landingspagina terecht komen. Sommige zijn al bekend met jou en je werk, andere hebben mogelijk nog nooit van je gehoord en klikken nu voor de eerste keer op een advertentie waardoor ze op je landingspagina komen. Sommige hebben eigenlijk al besloten dat ze hetgeen willen doen wat je van ze verwacht en andere zijn juist nog sceptisch en willen eerst meer weten.
Een call to action is bijvoorbeeld een knop die iemand aanspoort om een ebook aan te vragen of te downloaden. Voordat ze de ebook krijgen wil je natuurlijk hun naam en email adres vragen zodat je het ebook naar ze toe kan emailen. Hierdoor is het belangrijk om alle bezoekers te bedienen. Het moet dus makkelijk zijn voor een bezoeker om bijvoorbeeld een ebook aan te vragen.
Focus op één bepaald doel
Bij het bedenken en maken van een landingspagina is het belangrijk om één doel na te streven. Bedenkt vooraf goed wat je wilt bereiken met de pagina, wat wil je precies dat de bezoeker doet?
Wil je dat hij of zij een ebook download, zich inschrijft voor jouw nieuwsbrief of wil je dat de bezoeker een proefles afneemt of een bepaalde dienst of product koopt? Zorg ervoor dat dit duidelijk is voor de bezoeker. Dit moet je natuurlijk duidelijk aangeven in je afbeeldingen en teksten maar ook op de daadwerkelijke knoppen waar je wilt dat ze op klikken.
Verwijder alle overbodige afleidingen van de pagina
Omdat je wilt dat de bezoeker die ene bepaalde handeling verricht is het slim om alle andere afleidingen van je landingspagina af te halen. Zorg ervoor dat het hoofdmenu niet zichtbaar is op de landingspagina en ook de onderkant van je pagina (vaak de ‘footer’ genoemd) kan je het beste verbergen op een landingspagina.
Op deze manier gaat de bezoeker niet snel van de pagina af en kan hij of zij zich volledig richten op het uitvoeren van de actie die jij wilt. Natuurlijk kan de bezoeker ook kiezen om niet in te gaan op jouw aanbod en dan zal waarschijnlijk de website verlaten worden.
Als het goed is heeft je websitebouwer hier al rekening mee gehouden bij het design van je website. Indien het je zelf niet lukt dan laat een ervaring webdesign bureau je landingspagina opmaken. Vraag vooraf wel of ze bekend zijn met het maken van converterende landingspagina’s en vraag naar enkele voorbeelden en referenties.
Zorg voor een duidelijk aanbod en de waarde die het heeft voor de bezoeker
Als je wilt dat iemand zijn naam en email adres achterlaat dan kan je een formulier op je pagina plaatsen waar de bezoekers zijn gegevens in kan vullen. Dit doen echter maar weinig mensen en je conversiepercentage zal dan ook dramatisch laag zijn. Om dit te verbeteren is het slim om iets aan te bieden aan de bezoeker in ruil voor zijn naam en email adres en eventueel nog meer gegevens. Probeer echter alleen de gegevens te vragen die je nodig hebt. Heb je dus geen telefoonnummer nodig voor de rest van je funnel dan vraag ook niet of ze die in willen vullen.
Om bezoekers over te halen om hun gegevens in te vullen kan je ze het beste iets gratis aanbieden. Zo kan je ze een ebook toesturen nadat ze hun gegevens hebben ingevuld of je kunt ze toegang geven tot een training, een gratis proefperiode voor een bepaalde dienst of een gratis proefmonster toesturen. Wat voor jouw bedrijf het beste werkt kan verschillen. Het ligt aan wat je bedrijf doet en welke doelgroep je hebt. Als je je online marketing verder uit wilt breiden kan je ook meerdere “weggevers” maken om zo meer klanten te kunnen bereiken.
Zet de voordelen en features op een rij (focus op de voordelen voor de bezoeker)
Als je iets wilt verkopen, ook als je iets gratis weg geeft zoals bijvoorbeeld een ebook, ben je snel geneigd om alle onderdelen op te gaan sommen. Het werkt echter beter als je de voordelen benoemd die iemand heeft als hij voor jouw product kiest. Mensen gebruiken het internet om oplossingen te vinden voor hun problemen. Ze zijn niet op zoek naar wat jouw product allemaal kan. Zo werkt het ook het beste als je iets gratis aanbied. Je kunt dus het beste de voordelen benoemen die ze krijgen met jouw dienst
Als je gezonde voeding verkoopt ga dan niet opsommen welke vitamines erin zitten maar leg uit aan bezoeker dat hij hierdoor beter kan slapen en zich energieker voelt. Als je make-up verkoopt som dan niet op wat de ingrediënten zijn en welk merk maar leg uit dat de dragen er mooi uit ziet en zich zelf verzekerd zal voelen.
Stel jezelf of je bedrijf voor middels wat korte achtergrond informatie
Om vertrouwen te krijgen van bezoekers is het nuttig om jezelf of je bedrijf voor te stellen. Wat je doet en wat je missie is. Hiermee creëer je een band met je bezoeker. Mensen hebben meer vertrouwen in een persoon of een bedrijf als ze weten wie ze zijn, wat ze doen en waarom.
Als je een meer persoonlijk bedrijf hebt als eenmanszaak dan zou je er ook voor kunnen kiezen om jezelf voor te stellen via een korte video. Dit kan je op meerdere manieren doen; je kunt zelf tegen de camera praten en jezelf voorstellen of je kunt je bijvoorbeeld laten interviewen door iemand.
Zorg er voor dat klanten je vertrouwen door bijvoorbeeld testimonials
Een andere manier om vertrouwen bij een bezoeker op te bouwen is door middel van testimonials. Dit zijn beoordelingen, reviews of aanbevelingen van klanten die je al hebt geholpen. Je kunt deze testimonials vragen aan je bestaande klanten middels Google reviews, Facebook of gewoon per email. Wat je hiermee opbouwt wordt ook wel eens “social proof” genoemd. Op deze manier kunnen bezoekers lezen waarom andere klanten tevreden over je zijn en waar je goed in bent.
Deze manier van vertrouwen opbouwen wil niet zeggen dat je je bedrijf niet meer voor hoeft te stellen. Deze vullen elkaar aan en maken het vertrouwen beide sterker.
Zorg dat je call to action op meerdere plaatsen op de pagina staan
We hebben het als eerste punt al benoemd. De call to actions. Buiten dat ze iemand aan moeten zetten om iets uit te voeren moet je ook zorgen dat er meerdere call to actions op jouw landingspagina staan.
Bovenaan is handig voor degene die al besloten hebben dat ze je ebook willen downloaden. Andere willen eerst wat meer informatie voordat ze daaraan toe zijn dus zorg ook dat die mensen verderop op je pagina makkelijk op een knop kunnen klikken om het ebook aan te vragen. Zorg ervoor dat de bezoeker ook onderaan de pagina nog de ebook aan kan vragen. Ik gebruik hier een ebook als voorbeeld; dit kan natuurlijk ook een fysiek product, een training, een kennismakingssessie of iets anders zijn.
Is het maken van een landingspagina moeilijk?
Het maken van een landingspagina is niet heel moeilijk. Er zijn verschillende online tools voor om ze te maken. Als je ze zelf wilt gaan maken dan zal je een aantal skills moeten leren. Je moet namelijk een visueel aantrekkelijke webpagina maken die goed werkt op mobiele telefoons, tablets en computers. Daarnaast moet je bij het designen ook rekening houden met een aantal punten die typerend zijn voor een landingspagina. Wat misschien het moeilijkste is dat je je inschrijfformulier moet koppelen aan je email marketing software zoals ActiveCampaign, Mailblue of Mailchimp.
Als je hulp nodig hebt met het realiseren van jouw landingspagina’s dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wij hebben veel ervaring met het opzetten van landingspagina’s en kunnen naast de technische realisatie ook goed met je meedenken over de inhoud ervan.