Wat is nou eigenlijk een landingspagina?
Voordat ik begin met de tips voor een succesvolle landingspagina lijkt het me slim om de definitie van landingspagina toe te lichten. Vooral omdat niet iedereen snapt wat een landingspagina is en waarvoor het kan dienen.
Een landingspagina is een pagina op een website die bezoekers aanzet tot het doen van een bepaalde actie. Het wordt een landingspagina genoemd omdat je bezoekers er meestal naartoe stuurt vanuit verschillende online plaatsen.
Voorbeeld: verkopen van een product via Facebook ads
Als voorbeeld nemen we het volgende: je draait een Facebook advertentie om je product te promoten. Zodra iemand op de advertentie klikt dan komt hij op de, speciaal daarvoor gemaakte, landingspagina waar het product wordt toegelicht. Het aanbod wordt hier ook gepromoot en de bezoekers worden gestuurd om het product te kopen.
Je kunt na de landingspagina ook nog een sales pagina maken maar meestal is het voldoende om ze naar het koopproces te begeleiden. Het verschil zit hem meestal in wat voor product je verkoopt.
Voorbeeld 2: landingspagina voor het verkrijgen van een naam en email adres
Het kan natuurlijk ook dat je niet direct je product wil verkopen omdat dat een erg lage conversie heeft. Waarschijnlijk zet je liever de bezoeker om naar een volger door het laten invullen van zijn of haar naam en email adres.
Hiervoor moet je dan wel iets weg geven. Bezoekers zijn meestal wel bereid om hun naam en email adres in te vullen als ze er iets nuttigs voor terug krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een checklist of een ebook.
Je stuurt op de pagina dan niet aan op een verkoop maar je geeft iets gratis weg en je vraagt hun naam en email zodat je het naar ze toe kunt sturen. Hierna kan je dan een funnel maken om je voor te stellen aan de bezoeker. Later in de funnel kan je een aanbod doen voor je product of dienst. Dit doe je dan meestal op een andere, speciaal daarvoor ingerichte, landingspagina.
Kort gezegd is een landingspagina dus een pagina op je website waar je bezoekers naartoe stuurt om te doen wat jij wilt dat ze doen. Een landingspagina heeft dan ook altijd maar 1 bepaald doel. Het is zeer logisch om meerdere landingspagina’s te hebben voor verschillende doelen, net waar je bezoeker of klant op dat moment behoefte aan heeft.
Alles op een landingspagina moet bijdragen aan het gewenste resultaat zoals hierboven omschreven. Wil je graag weten welke tools je nodig hebt om een landingspagina te maken en hoe je stap voor stap een landingspagina maakt? Kijk dan op de onderstaande pagina die speciaal is gemaakt om uit te leggen hoe je succesvolle landingspagina’s maakt.
De beste tips voor een succesvolle landingspagina
- Verwijder alle links op de pagina die niet bijdragen aan het directe doel van de landingspagina (ook het hoofd menu en onderaan de zogenaamde “footer”). Dit lijdt bezoekers af en ze kunnen daardoor ook rond gaan klikken op je website. Dit draagt niet bij aan het doel van de landingspagina. Bezoekers kunnen daarna namelijk je website verlaten zonder dat ze geconverteerd zijn.
- Maak meerdere call to actions op de pagina. Begin bovenaan al met de eerste call to action. Iedere bezoeker van jouw landingspagina komt met een andere achtergrond binnen. Sommige willen dan ook zo snel mogelijk krijgen waar ze voor komen. Geef deze mensen meteen bovenaan de pagina de optie om zich in te schrijven of een aankoop te doen. Zorg ervoor dat je op 1/3 en 2/3 en op het einde van de pagina ook een call to action hebt. Al deze call to actions mogen naar hetzelfde resultaat leiden.
- Maak een landingspagina voor 1 bepaalde doelgroep met 1 specifieke taak. Denk hierbij aan bijv. een product verkopen, een naam en email adres verkrijgen(voor een funnel), een afspraak in laten plannen(met bijv. Calendly), of een telefonische afspraak maken.
- Zorg dat je de pagina inricht op het probleem van de doelgroep. Stel jezelf vragen als: wat lost dit product op voor mijn klant? Waar heeft mijn klant last van? Wat is het voordeel voor de klant als hij dit product koopt? Denk vooral vanuit de gedachten van de klant. Vaak zijn bedrijven bezig met aan te geven wat ze doen en waar ze goed in zijn. De klant is vooral op zoek naar een oplossing voor zijn probleem of wil een bepaald resultaat behalen.
- Zorg dat je enkele testimonials / referenties op je landingspagina hebt staan. Dit bouwt vertrouwen op en mensen zullen sneller geneigd zijn om een aankoop te doen als ze weten dat meerdere mensen dit al hebben gedaan.
- Geef ook wat gratis nuttige informatie weg op de pagina zelf. Hiermee positioneer je jezelf als iemand die verstand van zaken heeft. Dit wekt ook vertrouwen op.
- Nogmaals de call to action: zorg voor goede call to action knoppen. Zorg dat deze knoppen tekst hebben die aanzet tot het doen van iets en zorg dat ze OPVALLEN! Ze moeten dus eigenlijk niet passen in je huisstijl of logo kleuren. Als voorbeeld: als je website vooral zwart en groene kleuren bevatten zorg dan voor een knalrode of oranje call to action knop.
- BONUS: zorg ervoor dat je de inschrijvingen van je landingspagina koppelt. Door de inschrijvingen te koppelen aan een marketing automation programma zoals ActiveCampaign, Mailblue, Mailchimp, Aweber etc. kan je een groot gedeelte van je marketing automatiseren.