Wil jij ook graag weten hoe het komt dat jouw website zo lang bezig is met laden? Is jouw website zo traag dat je klanten en jijzelf je er aan storen? Verlaten je bezoekers je website snel omdat hij niet snel genoeg laadt? Heb jij een website laten ontwikkelen maar werkt hij niet goed? Laat je website bouwer je in de steek? Kom je er met je hosting partij niet uit?
Wij hebben 14 tips voor je opgesteld om je te helpen met het sneller maken van je website.
Naast de tips willen we een aantal redenen uitleggen waarom een website traag wordt. Kijk hiervoor onder de tips.
- Verminder het aantal onderdelen op je website
- Minimaliseer onderdelen op je website
- Verklein de afbeeldingen op je website
- Verminder het aantal afbeeldingen
- Gebruik geen afbeeldingen als tekst
- Gebruik ‘lazy’ laden bij meerdere afbeeldingen
- Verminder het gebruik van javascript
- Voeg verschillende javascript bestanden samen
- Maak geen gebruik van gratis website builders
- Minimaliseer het aantal plugins op je website
- Installeer enkel geoptimaliseerde plugins
- Activeer compressie op je server
- Maak gebruik van (browser) caching
- Maak gebruik van een CDN
Waarom is mijn website traag?
Veel mensen vragen zich af waarom hun website langzaam is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Technische oorzaken maar ook simpele oorzaken. Als je op een website komt dan moet jouw telefoon of computer alle onderdelen van de website binnen halen. Dit wil zeggen dat alle teksten, afbeeldingen, logo, kleurinstellingen, opmaak en functies in codes naar je telefoon of computer worden gestuurd.
Teveel onderdelen op je website
Hier komt dan meteen het eerste mogelijke struikelblok. Als je veel onderdelen op 1 pagina hebt staan dan duurt het een tijd om te laden. Niet ieder onderdeel is even zwaar. Grote afbeeldingen vertragen je website Zo zijn afbeeldingen meestal de ‘grote’ boosdoeners. Het binnenhalen van afbeeldingen duurt meestal het langste. Dan ligt het er ook nog aan hoe groot de afbeelding is of welke kwaliteit die heeft. Dit wordt meestal uitgedrukt in pixels. Voor een website heb je meestal geen afbeeldingen nodig met veel pixels of een hoge kwaliteit.
Teveel afbeeldingen op je website
Als je toch veel afbeeldingen op je website nodig hebt zoals bijvoorbeeld het geval is bij veel webshops om te laten zien hoe de producten die verkocht worden eruit zien. Zorg er dan voor dat je afbeeldingen ‘lazy’ worden ingeladen. Normaal worden alle afbeeldingen op een pagina geladen als je een pagina bekijkt. ‘Lazy’ laden zorgt ervoor dat enkel de afbeeldingen geladen worden die ook zichtbaar zijn op de website. De afbeeldingen waarvoor je dus naar beneden moet scrollen worden pas gedownload als je naar beneden scrolt.
Teveel onnodige javascript op je website
Wat wel een verschil kan maken is het aantal javascript bestanden die je website gebruikt. Dit klinkt spannend, ‘javascript’, maar dat is het niet. Je hoeft alleen maar te weten dat javascript op websites veelal wordt gebruikt om bepaalde ‘trucjes’ uit te voeren. Een afbeelding ‘slider’ op je website wordt namelijk aangestuurd door javascript. Maar ook een popup of het inzoomen op een afbeelding wordt gedaan met javascript. Kijk dan ook kritisch of je bepaalde functies nodig hebt of dat je het wel ‘leuk’ of ‘mooi’ vindt. Het zou zonde zijn dat je daardoor bezoekers misloopt.
Tekst op je website
Het binnenhalen van tekst kost het minste tijd. Hier hoef je je eigenlijk niet druk over te maken. Je kunt prima een webpagina hebben die 1000, 2000 of 5000 woorden bevat. Dit zal voor de snelheid niet veel uitmaken. Zorg er voor dat je tekst niet in een afbeelding zet om vervolgens die afbeelding op je website te zetten. Zoals hierboven aangegeven vertragen afbeeldingen de laadsnelheid van je website. Tekst niet.
Gratis website builders
Maak je gebruik van een gratis website builder tool? Bedenk dan dat deze tools meestal niet gemaakt zijn om snel te laden. Bij een gratis tool kan je vrij weinig doen om je snelheid te optimaliseren. Als je website langzaam is en je hebt een gratis website builder, probeer dan eens om over te stappen op een systeem als bijvoorbeeld wordpress.
Kijk kritisch naar je plugins
Om bepaalde functies op je website te krijgen wordt vaak gebruik gemaakt van plugins. Bijvoorbeeld een slider, deze werkt namelijk niet standaard op een website. Hier moet eigenlijk iets voor geprogrammeerd worden maar voor veel websites zijn er zogenaamde plugins die ervoor zorgen dat je een slider op je website krijgt zonder zelf codes te hoeven gebruiken. Deze plugins voegen meestal extra scripts toe die ook de laadtijd van je website vertragen.
Je kan je voorstellen dat als je veel plugins installeert dat al deze scripts je website aanzienlijk kunnen vertragen. Minimaliseer je plugins dan ook tot het minimum en als je bepaalde plugins toch nodig hebt kijk dan of je plugins kunt vinden die alleen op een bepaalde pagina geactiveerd kunnen worden zodat ze niet alle pagina’s op je website vertragen.
Ben ook kritisch met popups en sliders en doe onderzoek of ze echt meerwaarde brengen voor je website. Het gebruik van een slider lijkt misschien leuk en interessant maar bedenk waar je website voor dient. Als je bijvoorbeeld fotograaf ben zou een slider wel toegevoegde waarde kunnen hebben om je foto’s te laten zien aan je bezoekers. Als je echter een coach bent of je hebt een autorijschool dan moet je bedenken wat de toegevoegde waarde is van zo’n slider. Gebruik niet zomaar functies op je website omdat je ze op andere websites ook ziet.
Goedkope hosting
De meeste webhosting pakketten die je af kunt nemen is zogenaamde ‘shared’ hosting. Dit wil zeggen dat er meerdere websites op dezelfde plek worden gehost. Op dezelfde server dus. Een server kost de hostingpartij geld. Denk hierbij aan afschrijving, onderhoud, updates, stroomverbruik en ruimte in een datacenter. Hoe meer websites een hostingpartij op 1 server kunnen plaatsen hoe hoger hun winst is. Het is dus van belang om een hostingpartij uit te zoeken die hier juist mee om gaat. Dit wil niet automatisch zeggen dat je bij een duurdere hosting ook automatisch snellere hosting hebt. Je moet je echter wel kritisch afvragen of heel goedkope hostingpartijen niet teveel websites op een server plaatsen waardoor ze langzamer gaan werken.
Ook kan je bij gedeelde hosting inleveren op flexibiliteit. Zo zijn de systemen ingesteld op bepaalde versies van software en kan je daar niet van afwijken. Sommige platformen zijn verouderd en kunnen niet de nieuwste technieken gebruiken en omdat er meerdere websites op dezelfde server is de beveiliging soms ook zo hoog dat bepaalde functies niet goed werken.
Vooral voor grotere websites en webshops met meer bezoekers is het dus de moeite waard om te kijken of shared hosting snel genoeg is of dat er toch gebruik gemaakt moet worden van dedicated hosting.
Hulp nodig met jouw trage website of applicatie?
Wij hebben al meerdere websites en applicaties geoptimaliseerd op snelheid. Hiervoor hebben we websites verhuisd van hosting, afbeeldingen geoptimaliseerd, lazy loading toegevoegd en meer.
Neem contact met ons op om gratis en vrijblijvend te bespreken waarmee we jou kunnen helpen met een snellere website.