Ik spreek al jaren met mensen over hoe de marketing veranderd is over de afgelopen 5-10 jaar en dan vooral op online gebied. Onderzoek toont aan dat 98% van de klanten online zoekmachines gebruiken wanneer zij op zoek naar een product of een dienst die ze nodig hebben.
Als we dan verder praten en ik vraag ze bijvoorbeeld hoe zij hun laatste aankoop van meer dan € 1000,- hebben aangepakt dan komt het volgende naar voren:
- ze hebben gezocht naar het product/dienst op Google (tegenwoordig wordt Bing ook nog wel eens gebruikt)
- ze hebben iemand gevraagd die het product/dienst al eerder hebben gekocht of ze er tevreden mee zijn en of ze iets aan kunnen raden. Het resultaat is dat ze een URL mailen of appen
Wat niet (meer) naar voren komt zijn de volgende punten:
- opgezocht in de gouden gids of telefoonboek
- ik ben naar een beurs gegaan om daar te kijken wat er allemaal op de markt is
- ik heb een advertentie gezien in de krant of tijdschrift
De laatste 3 vragen waren een tijd geleden bijna niet weg te denken terwijl er nu hele generaties opgroeien die niet eens meer weten wat een telefoonboek of gouden gids is.
Wat wel belangrijk is om hieruit mee te nemen is dat wanneer je online niet gevonden kunt worden dat er iets moet veranderen, en snel!
De eerste vraag die je je dan kunt stellen is: “Als mijn product of dienst niet gevonden kan worden als je het in een zoekmachine intypt, hoe ga ik dan ooit overleven in deze markt?”.
Het korte antwoord: je zult over 5-10 jaar waarschijnlijk geen bedrijf meer hebben en je concurrentie hebben waarschijnlijk al een (flinke) voorsprong.
Om te beginnen met online zichtbaarheid is het slim om daar een plan voor te maken en vooral goed over na te denken. Het gaat er in dit geval niet om op welke woorden dat jij denkt dat je klanten je vinden maar om welke zoektermen je klanten daadwerkelijk op zoeken. Hier kan nogal een verschil in zitten. Het is dan ook belangrijk om een goede analyse te maken van zoekwoorden en om te kijken of deze ook gebruikt worden in bijvoorbeeld Google.
Om te beginnen zou je jezelf de volgende 2 vragen kunnen stellen:
- Welke 5 zoekwoorden of zoektermen zouden potentiële klanten intypen in een zoekmachine als ze op zoek zijn naar een van mijn producten of diensten?
- Wie zijn jouw 3 grootste concurrenten?
Met het antwoord op deze 2 vragen kan je beginnen met onderzoeken en het maken van een plan. Houdt er rekening mee in welke markt je zit. Zo zal er voor een autorijschool niet zoveel veranderen op korte termijn terwijl je als ontwerper in een markt zit die online heel erg veranderd door gratis online tools waar mensen zelf iets kunnen ontwerpen.
Hieronder heb ik 13 tips voor je neer gezet waar je eigenlijk direct mee aan de slag zou moeten gaan. De meeste punten zijn niet heel moeilijk om te doen, ze kosten echter wel wat tijd en een verandering in gewoonte.
13 tips om online gevonden te worden.
- Start een Blog en doe dit structureel. Hoe meer hoe beter maar als je geen 3-4 blogs per week kunt maken begin dan met 1 blog per week.
- Verwijder dubbele content van je website. Zorg ervoor dat je unieke teksten en afbeeldingen voor jouw bedrijf hebt, kopieer niks van andere websites en zorg ervoor dat ook op jouw website niks dubbel voorkomt.
- Registreer je bedrijf bij Google Mijn Bedrijf en zorg ervoor dat je alle benodigde informatie invult en up-to-date houdt.
- Zorg voor een goede domeinnaam en voor URL’s waar je product en diensten in staan. Als je zaken doet in Nederland kies dan voor een .nl domeinnaam.
- Maak goede overzichtelijke landingpagina’s. Maak er meerdere, voor iedere dienst moet je een landingspagina hebben en ook voor ieder product. Als je heel veel producten hebt (bijvoorbeeld als webshop in makeup) dan zorg dat je landingpagina’s hebt per categorie producten.
- Zorg dat je website geen visitekaartje is. Heel veel bedrijven spenderen veel geld aan een website die er mooi uit ziet maar die vervolgens niks oplevert. Bedenk bij het maken van je website hoe je wilt dat je bezoekers door de website heen gaan en zorg ervoor dat iedere pagina een bepaalde functie heeft. Zo kan je verschillende (landing)pagina’s maken met verschillende doelen als: het inplannen van een afspraak, een naam en email adres krijgen, iemand in laten schrijven op je nieuwsbrief, een review achterlaten, etc.
- Koppel Google Analytics aan je website en controleer je statistieken regelmatig. Hoe komen mensen op jouw website? Welke zoekwoorden gebruiken ze, hoe lang blijven ze op een pagina en welke route leggen ze af als ze eenmaal op jouw pagina zijn.
- Voeg nieuwe content toe of update bestaande content. Zorg ervoor dat jouw teksten en afbeeldingen niet verouderd zijn. Gooi nooit zomaar pagina’s of teksten weg. Het kan zijn dat er nog links op andere websites bestaan die naar die pagina verwijzen.
- Zorg ervoor dat de titels op je pagina’s je zoekwoorden bevatten. Zie je pagina als een artikel in de krant. Het heeft een titel, subkoppen en meerdere paragrafen tekst. Zo dient jouw pagina ook opgemaakt te worden. Je kunt dus het beste 1 titel gebruiken, deze zet je in de titel van de pagina en in de H1 van de pagina. Je zorgt dat H1 maar 1x voorkomt per pagina. Subkoppen kan je met H2 en H3 aangeven.
- Stel jouw omschrijving van de pagina goed in zodat de zoekresultaten op zoekmachina’s er goed uit komen te zien. Dit moet in een technisch stukje op je website die de meta-description heet. Als je dit niet snapt gebruik hier dan een plugin voor of vraag je website bouwer om die in te stellen.
- Start met het aanleggen van een mailinglijst. Als je online zaken wilt gaan doen moet je potentiele klanten kunnen bereiken. Hoewel het niet meer zo effectief is als 10 jaar geleden is het nog steeds een zeer effectieve manier om klanten te krijgen.
- Verzamel online reviews voor je producten en diensten. Vraag tevreden klanten of ze een jou willen helpen door een review te plaatsen. Dit kan bij Google als je je bedrijf hebt aangemeld bij Google Mijn Bedrijf. Zoek jouw directe link op bij Google Mijn Bedrijf en stuur deze link door naar je tevreden klanten. Naast dat je hoger komt in de zoekresultaten bij Google is dit ook een geweldige manier om vertrouwen op te bouwen bij mensen die de reviews bekijken. TIP! Als je meerdere reviews hebt ontvangen kan je ze ook op je website plaatsen.
- Zorg dat je URL’s blijven werken als je een nieuwe website laat maken! Als je al tijd en energie in je website hebt gestoken en je wilt een nieuwe website, zorg er dan voor dat bij de nieuwe website de URL’s van alle pagina’s en blogs hetzelfde blijven. Zo blijven alle links van andere websites naar jouw website werken en zo hoef je niet opnieuw te beginnen bij zoekmachines. Zij kunnen de bestaande content namelijk makkelijk terug vinden.